luni, 3 iunie 2013

Manastirea Prislop, loc de suflet in inima Ardealului

 In cele din urma, dupa o lunga asteptare si un drum facut din bucati, cu multe popasuri, peregrinari pe la Sfinte Manastiri din Oltenia, am reusit sa ajungem in Tara Hategului, in localitatea Silvasu de Sus si de aici la Manastirea Prislop.
        Pentru ca am ajuns destul de tarziu, ne-am grabit sa ajungem la mormantul Parintelui Arsenie Boca. Dupa ce am trecut de poarta frumoasa, cu porti mari de lemn, am pornit pe cararea de piatra, am trecut pe langa clopotnita construita de Parintele, apoi pe langa frumoasa Biserica din piatra cu hramul Sfantei Treimi si de aici pe o poteca strajuita de foioase, luminata de felinare pana la locul tainic unde isi afla odihna vesnica Parintele Arsenie.
    Fosnetul frunzelor si linistea padurii, lumina tainica a  lunii, emotia de a ajunge la mormantul Sfantului... sunt de neputinta sa le descriu si din pacate nu pot sa le prezint nici prin pozele facute de noi(am consumat spatiul alocat!). E o atmosfera pe care va doresc din suflet sa o simtiti si sa o traiti aevea.
       Credeam ca la aceea ora nu se afla nimeni, insa pelerini credinciosi stateau tacuti la lumina lumanarilor, privegheu si se rugau. Am ingenunchiat si noi, pacatosii, sa ne rugam si sa sarutam crucea si am ramas prea putin din pacate, caci nu stiam unde ne vom caza si aveam emotii sa fac drumul inapoi in sat, pentru ca drumul era cam prost si neiluminat.
    Imi doream mult sa ramanem macar o noapte la manastire pentru a fi in acele locuri pe care Parintele Arsenie le-a sfintit cu rugaciunea, cu faptele si cu duhul intelepciunii, cu vorba si facerile de bine. Si  Dumnezeu a oranduit sa intalnim o maicuta binevoitoare, care a acceptat sa ne gazduiasca desi multi oameni care venisera pentru slujba de duminica solicitau cazare.
 
      Mi-aduc aminte ca peste noapte am iesit sa iau o gura de aer ... cerul era instelat, linistea plutea in aer, m-a invaluit  sentimentul de pace si nadejde.
 
      
        Duminica dimineata curtea manastirii era plina. Platforma de la intrarea acesteia era ocupata pana la refuz de masini, autocare, microbuze...multime de oameni veniti din toate colturile tarii soseau necontenit. Desi innoptasem acolo, pana ne-am mobilizat si  am ajuns la biserica, aceasta era plina pe jumatate. Cei mai multi dintre pelerini, cred, dupa ce se inchinau si lasau acatistul se asezau la rand pentru a se inchina Sfantului Ardealului; nebanuind cat de mult se va mari randul am stat la slujba o vreme si apoi am vrut sa aprindem o lumanare la mormantul Parintelui. Mare mi-a fost uimirea, caci la capatul aleii sute de pelerini, toti cu flori frumoase, buchete  sau in  ghiveci asteptau linistiti, ori mai nerabdatori sa  lase micul lor dar si o rugaciune... 
Cei mai norocosi, porneau de acolo spre pesterea Sfantului Ioan de la Prislop.
 
 
       Sursa pozeihttp://lixandra-lixandra.blogspot.ro
 Ma intreb ce va fi maine la Manastirea Prislop cand credinciosii vor veni sa asiste la slujba de pomenire a Sfantului Arsenie Boca...
Maine, 28 noiembrie se implinesc 23 de ani de cand acesta se muta la Domnul.

      Ne-a lasat invataturi scrise cu duh si patos adunate in multe carti; puternice indemnuri catre rugaciune si milostenie, iertarea aproapelui; ne invata sa ne educam copii caci datori suntem nu doar a-i naste ci mai ales a-i invata sa fie crestini ca o datorie morala ce duce la mantuire: "Daca nu poti vorbi copiilor tai despre Dumnezeu, vorbeste cu Dumnezeu despre ei."
    Primind duhul vederii inainte a ajutat multi oameni sa apuce pe drumul cel bun, a condamnat intreruperile, caci "copii nefacuti strica pe cei facuti"; a blamat ateismul: "Ateismul este o infirmitate, o monstruozitate si o eroare fundamentala a naturii umane."
    A indemnat oamenii sa duca o viata simpla, curata, in care sa ne rugam pentru vrajmasi si sa fim crestini nu doar cu numele ci cu intreaga faptura si viata: "Crestinismul nu este doar o afacere de Duminica, ci e o stradanie de toate zilele".
   Fiind un autodidact, iubitor al artei, a urmat Institutul Bell-Arte din Bucuresti, a pictat biserica Sfanta Treime de la Prislop si a realizat mai multe lucrari de infrumusetare  si sculpturi la Manastirea Sambata de Sus. 
   "Cand ti-a dat Dumnezeu un dar, asigura-l cu intrebarea si ocroteste-l cu smerenia si cu atat mai  mult nu iesi din sfatul unuia dintre nebagatii in seama slujitori ai lui Dumnezeu.
  Convertirea talentelor este un mare talent.Inzestrarile lui Dumnezeu nu sunt date ca simple ornamente de care sa ne bucuram numai noi".
 
   Multe sunt invataturile si nu am reusit sa citesc nici o mica parte din ele... sper ca aflandu-le sa fiu un om mai bun, sa inmultesc talantii.Asa sa ne ajute Dumnezeu!
  Binecuvinteaza Sfinte Parinte, ne iarta si te roaga si pentru noi, pacatosii!
 
     Rugaciunile Parintelui Arsenie Boca le puteti citi aici:
http://sperantacredintasiiubire.blogspot.ro/2012/02/rugaciunile-parintelui-arsenie-boca.html

   iar fotografii deosebite de la Manastirea Prislop puteti gasi pe site-ul: http://fiuny.wordpress.com/2011/05/16/manastirea-prislop/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare