vineri, 1 noiembrie 2013

Meteora Sfantul Stefan.Grecia

             Dupa doua zile la Salonic, in care am incercat sa ne bucuram de frumoasele biserici si numeroasele obiective turistice, am pornit la drum din aglomeratul oras pe la ora 10 si abia la 11, dupa ce am gasit cu greu o benzinarie functionala, am resuit sa iesim pe autostrada. De aici, drumul a fost o placere; traficul pe E90 a fost lejer, soferi civilizati; o alternare de forme de relief, campii, lacuri, munti in departare... apoi traseul a continuat prin "creierul" muntilor caci am traversat pe putin 12 tuneluri pana am iesit de pe autostrada. Si cel mai lung a fost de 10 km, din cate imi aduc aminte!
     Dupa ce am parasit autostrada au mai urmat 40-50 de minute pe un drum numai curbe, caci coboram muntele spre Valea Tesaliei; dar stiind ca suntem aproape n-a mai contat si  mi-aduc aminte cu ce mare bucurie am exclamat, cand in sfarsit, in zare au inceput sa se vada semetele Meteore.
          Dupa ce coborasul obositor a luat sfarsit am intrat in Kastraki, si la ora 16, reusisem cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sa ne cazam intr-o frumoasa casa de piatra, la poalele Meteorelor.
          Despre cazare  si ospitalitatea gazdei, avem numai cuvinte de lauda!
  
 
          Doamna Paraschevi, s-a straduit sa ne simtim ca acasa: a petrecut cu noi mai multe ore, descriindu-ne pe scurt Grecia, alternativele turistice si istoria locului; ne-a propus alte doua excursii pe care merita sa le facem si despre care voi reveni in alte postari( Trikala si Ioanina).
            Daca veti dori sa vedeti Meteorele, merita sa va petreceti sejurul la Petrino Guesthouse ( booking.com)
 
                   ***
 
           Despre Meteore, la modul general, voi culege pe scurt cateva informatii, avand la indemana un ghid in limba romana cumparat de la Manastirea Sfantul Stefan:
     "Sfanta Meteora constitue cel mai mare si mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc, dupa Muntele Athos. Inspre latura nord vestica a Thesaliei, din timpuri stravechi se inalta tacuti si neclintiti, mandrii si impozanti, uriasii de  piatra ai Sfintei Meteora - situata intre masivii muntosi ai Pindului  si ai Antiohasiei, langa albia raului Pinios, turnuri care domina natura si ingeri pazitori ai orasului Kalabakas si ai satului Kastraki.
     
       Padurea de piatra a stancilor, psalmuita de Dumnezeu, constitue unul dintre cele mai minunate si sugestive fenomene geologice ale planetei noastre.
        Cea  mai uzitata teorie sustine crearea stancilor datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol care se varsau in vechiul lac tesalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossiei, apele lacului au gasit iesire in Marea Egee prin Valea Tembi; atunci acest masiv in forma de delta (sub actiunea coroziva a cutremurelor, vanturilor si caderilor de stanci de-a lungul a milioane de ani) s-a scindat in pietre si uriase stanci compacte cu inaltimi de pana la 400 metri!..."  
Manastirea Sfantul Stefan in planul apropiat si Manastirea Sfanta Treime  in departare
                      Cel care a pus bazele primei manastiri este Cuviosul Atanasie Meteoritul, care vietuise inainte in Muntele Athos. In jurul sec. XIV, Cuviosul intemeiaza prima asezare moanstica pe cea mai mare si spatioasa dintre stanci, dandui numele de Marea Meteora si inchinata Schimbarii la fata a Domnului Iisus. De atunci au inceput sa vina tot mai multi calugari, sihastri si pustnici dornici sa-si petreaca viata ascetica intr-un loc aspru dar binecuvantat de Dumnezeu cu o inegalabila frumusete. Din cele 24 de manastiri care aparusera in sec. XVI,  au mai ramas in stare buna, chiar infloritoare, doar 6 manastiri, acestea fiind deschise spre vizitare pelerinilor si turistilor.
 
      Dupa ce am consultat harta manastirilor, am vazut ca programul ne permite sa vedem Manastirea Sfantul Stefan, asa ca fara sa mai desfacem bagajele, am pornit nerabdatori la drum; cred ca de la pensiune am facut in jur de 20 minute, Manastirea Sfantul Stefan fiind impreuna cu Manastirea Sfanta Treime, cele mai departate de locul cazarii. 
        Manastirea Sfantul Stefan avea inca portile deschise cand am ajuns, si am avut noroc sa nu fie prea aglomerat, astfel ca am intrat linistiti sa ne inchinam in Biserica inchinata Sfantului Haralambie, unde se afla si Cinstitul cap al Sfantului, care savarseste minuni pana in ziua de astazi.
 
        Manastirea adaposteste un muzeu cu o bogata colectie de icoane, manuscrise, vesminte tesute cu fir de aur, sculpturi, filigrame si alte obiecte de cult.
       Desi a fost bombardata in anul 1943 "a fost complet reparata si zugravita de un celebrul aghiograf contemporan Vlasis Titonis. Sfanta manastire s-a remarcat pentru importanta contributie la luptele neamului, la formarea  tinerei generatii si in invatamant."
Muzeu; Sfantul Stefan si Sfantul Haralambie, ocrotitorii Manastirii
      Dupa ce am vizitat muzeul si Florin ne-a cumparat iconite si 2 carti am admirat orasul Kalambaka si frumoasa vale a Thessaliei care se desfasoara  de-a lungul raului Pinios. 
          Prima Meteora ne-a uns la suflet...
 
 
 
  
      Din capitolul " Grecia; impresii de calatorie" sper sa va placa si postarile despre:
      Alexandroupoli
        Salonic
 
 
 
   
 

Seara, dupa o zi lunga, ne-am bucurat de spectacolul maret al apusului...
 
 
  
        Despre celelalte Sfinte Manastiri ale Meteorelor, in postarile viitoare...
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare