vineri, 1 noiembrie 2013

Tesalonic sub ocrotirea Sfantului Dumitru

        Toamna se asterne tot mai evident, cu miros de crizanteme si frunze galben aurii asternute pe strada; in acest decor placut l-am sarbatorit azi, pe Sfantul Mucenic Dimitrie, atat de iubit si slavit de crestini! 
  Gandul m-a dus insa si la bucuria pe care am avut-o, vara aceasta, cand am reusit sa ajugem, intreaga familie in Tesalonic, acolo unde s-a nascut, a trait si si-a daruit viata lui Hristos. Intr-o zi calduroasa de iulie am resuit sa pasim in  mareata  biserica din piatra inchinata Sfantului Dimitrie, refacuta dupa cea  construita de  Leontie, guvernatorul Iliricului in sec.V, deasupra  locului unde a fost martirizat Sfantul Dumitru.
     La intrarea in biserica se afla icoana Maicii Domnului, o copie a celei aflate deasupra mormantului din Gradina Ghetsimani si icoana Sfantului Dimitrie cu mainile la rugaciune, binecuvantand crestinii care trec pragul bisericii.

 
 
  
Sub biserica construita si refacuta dupa marele incendiu din 1917 se pastreaza temnita in care a fost inchis Sfantul, care pastreaza si astazi urme ale bisericii primare, construita in anul 413.

 
      
  
 
In centru se afla Chivoriul de marmura, ridicat  pe locul  de unde curge aghiasma si mir, prin conducte care porneau de la fantana si de la chivoriul Sfantului. In aceste temnite se afla ramasite ale fostei biserici si vase de lut in care credinciosii adunau aghiasma si mir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   Naosul este impartit in cinci nave prin patru siruri de colonade de marmura, impresionandu-te prin spatiul imens care e impodobit cu icoane frumoase si mozaicuri reprezentand pe Sfintii Dimtirie, Nestor, ori pe ctitorii bisericii.
 
     Biserica, adapostste insa cel mai mare odor: Moastele Sfanului Dimitrie, Izvorator de mir si binecuvantari, asezate intr-o frumoasa racla de argint in mijlocul unui Chivoriu hexagonal  de marmura.
 
 

  
Bucura-te, frumusetea mucenicilor,

cu adevarat biruitorule, Izvoratorule de mir,
al credinciosilor liman si zid,
aparator si acoperamant,
Dimitrie preafericite,
ocoteste pe robii tai!

 
        In apropierea altarului se afla si fantana, primul loc in care a fost aflat Sfantul Dimtrie, dupa ce trupul Lui, ranit de sulite fusese aruncat de ucenici, pentru a nu fi batjocorit de idolatri. Aceasta fantana a fost impodobita cu un frumos chivoriu de marmura, alba, dantelata.
 
 
   Biserica e un loc plin de har, caci Moastele Sfantului Dimitrie izvorasc si azi binecuvantari crestinilor si pelerinilor ce vin sa se roage si sa se inchine in Sfantul lacas, caci Sfantul Dimitrie e cinstit nu doar de locuitorii Tesalonicului ci de mii de credinciosi de pretutindeni. 

Sfantul Nestor, cel care l-a infrant pe Lie, cerand binecuvantare Sfantului Dimitrie:
"Dumnezeule  lui Dimitrie, ajuta-ma!" 
 
  

Un comentariu:

Postări populare