vineri, 1 noiembrie 2013

Meteora Sfantul Nicolae.Grecia

    Desi mai micuta decat suratele ei Meteore, Manastirea Sfantul Nicoale e la fel de frumoasa si plina de surprize!
    Pentru a ajunge la manastire poti porni si pe jos din satul Kastraki si in jumatate de ora esti la poalele ei. Noi cu masina am facut 10 minute de unde eram cazati.

       Dupa urcusul placut pe drumul partial amenajat, partial poteca prin padure ori trepte, noi, ai mai batrani a trebuit sa facem un popas.... dupa care am urcat treptele ce inconjoara stanca pana la intrarea in Manastire.
         Pentru ca stanca pe care a fost inaltata in primele decenii ale sec. XVI  are un diametru mai mic, Manastirea  dispune de 3 etaje:
        La primul din ele se afla Paraclisul Sfantului Antonie, in care insa, nu era permisa intrarea.
         La al doi-lea erau chiliile calugarilor si "naosul principal al Manastirii, cu o singura incapere, cu o mica cupola in centrul acoperisului, care a fost zugravit in anul 1527 de renumitul pictor Cretan Theophanis Strelitas, intemeietor al Scolii Cretane de pictura bizantina.  
       Pictura naosului este cea mai veche opera a pictorului pe care isi pune amprenta personala." (informatii culese din Ghidul Sfanta Meteora).

 
     La al trei-lea etaj se afla Paraclisul Sfantului Ioan Inaintemergatorul si o camera mai mare in care iti atrage privirea vechea Sfanta Masa, care foloseste aztazi ca loc oficial de primire. Cand am vizitat manastirea,  aceasta masa era plina de carti, iconite si alte obiecte bisericesti.
    Iesind  la nivelul superior, amenajat in terase pe mai multe nivele esti captivat de maretia stancilor ce imprejmuiesc manastirea din toate partile.
      In vale se afla satul Kastraki, iar pe varful  meteorelor din apropiere se vad urmele unor schituri parasite.
     Florin cu fetele au urcat treptele spre clopotnita, admirand peisajul de la cel mai inalt nivel!
   Stefanut a trebuit sa isi invinga teama pentru a se bucura de frumusetea ce ne inconjura, dar recunosc ca nici eu nu am fost atat de curajoasa incat sa urc in clopotnita ci m-am multumit sa urc pana la ultima treapta si sa revin intr-un spatiu mai larg...



Tablou din interior cu reprezentarea Manastirii Sfantul Nicolae Anapavsos

      Ceva mai departe se zareste Manastirea Roussanos, despre care voi scrie in postarea urmatoare....
       Din seria Grecia;impresii de calatorie sper sa va placa si:
 
      Manastirea Sfantul Stefan
        Thesalonic
     Alexandroupoli 
 

2 comentarii:

Postări populare