joi, 15 mai 2014

Cetatea Efes si Bazilica Sfantului Evanghelist Ioan

Fiind astazi pomenirea minunii ce se savarseste la mormantul Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan, m-am gandit sa impart cu voi bucuria acestor locuri frumoase....

Casa Maicii Domnului, aflata la 8 km de Efes, pe Muntele Privighetorii
        Venind in Asia Mica, impreuna cu Maica Domnului, in cetatea antica Efes, Sfantul Ioan a pus bazele bisericii crestine. 
         Cetatea isi pastreaza frumusetea, pietrele amintesc minunile ce au avut loc aici in cele vremuri cand Sfintii aposotoli veneau si predicau Evanghelia nescrisa a lui Hristos. Vorbele lor au transformat sufletele intunecate de credinta in idoli, le-a redat speranta in  Cel ce este "Calea, Adevarul si Viata", iar unul dintre acesti mari si minunati apostoli a fost si Sfantul Evanghelist Ioan. Pe strazi, ori in marele anfiteatru vorbele sale a increstinat natii si generatii, caci se stie ca viata sa a numarat peste 100 de ani.
Stanga sus, zidul Bisericii Sfantul Apostol Ioan, Statuia Maicii Domnului pe drumul spre Efes;
 dreapta jos, Cetatea Efes, Odeonul
           Cand a simti ca trebuie sa paraseasca aceasta lume, Apostolul iubirii i-a chemat pe ucenicii sai, rugandu-i sa ii sape mormantul in care se va aseza de viu. Si neavand liniste, dupa ce l- au acoperit pe Parintele lor iubit, au vrut sa il dezgroape. Insa trupul sau fusese inaltat la Cer, asemenea Sfantului Ilie, caci la a doua venire, Cei doi vor veni sa ne vesteasca A doua Inviere.
  
       
    Langa localitatea turceasca Selciuc, pe Dealul Ayasuluk, o fost ridicata in secolul IV o basilica, si ulterior la ordinul Imparatului Iustinian si a sotiei sale, Teodora, o mareata si frumoasa biserica deasupra mormantului Sfantului Apostol. Aceasta avea forma de cruce, asa cum Sfantul isi dorea.

     Din pacate, acum au ramas ruinele, dar odorul cel mai de pret, a ramas acolo, marturie al adevarurilor graite, strajuit de coloane de marmura ce poarta si astazi simbolul crestinatatii.



O, dumnezeiescule Apostole şi Evangheliste al lui Hristos, Ioane,
care de Domnul foarte ai fost iubit şi de vederea tainelor celor preaînalte de la El te-ai învrednicit, cu sfintele tale rugăciuni, ajută-ne ca în ziua cea mare a Judecăţii de apoi
să luăm milă şi iertare de păcate de la Domnul nostru Iisus Hristos,
Cel ce este Alfa şi Omega, Caruia să-I cântăm laudă aşa: Aliluia!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare